Menu Sluiten

Mozart

Mozart (2002)Mozart is geen historisch of biografisch drama over Wolfgang Amadeus Mozart. Het is een toneelstuk waarbij de auteur Peter Schaffer historische feiten en figuren meesterlijk verweven heeft met fictie en aldus een nieuwe context geeft aan de hoofdpersonages. Schaffer heeft twee historische personages als protagonist en antagonist tegenover elkaar gezet en zo een interessante basis gecreëerd voor een goed toneelstuk.Een magistrale vondst is het verhaal. Weliswaar totaal verzonnen, maar ideaal als aanleiding voor het dramatisch gebeuren. De veelbejubelde, gelauwerde maar eigenlijk zeer middelmatige en oubollige hofcomponist Salieri manipuleert de vroegtijdige burn-out en dood van de miskende, machteloze maar geniale en vernieuwende Mozart. Inderdaad, in did stuk is het Salieri die ervoor zorgt dat Mozart niet de erkenning en waardering krijgt die hij verdient. Dit is natuurlijk fictie. Dat ze elkaar gekend hebben is historisch correct. En dat beiden niet hoog met elkaar opliepen is ook juist. Maar voor de auteur was het natuurlijk interessant en handig om de miskenning van Mozart in de schoenen te schuiven van Salieri. Hij gaat zelfs nog een stap verder. Het is Salieri die Mozart de dood injaagt door hem langzaam te vergiftigen. Het is Salieri die hem zo gek maakt, terwijl hij aan het opbranden is, door hem de opdracht te geven tot het schrijven van een Requiem, waardoor hij voortdurend met de doodsgedachte leeft.

Het stuk vertelt over de 10 laatste levensjaren van Mozart. Schaffer verwerkt het oeuvre van de componist op een meesterlijke manier met de fictieve plot. De auteur confronteert eveneens de sterkte van de middelmatige massa met de zwakheid van het eenzame genie. Een kluif van een toneelstuk, zowel voor de spelers als voor de regisseur.

Locatie

CC Stroming Evergem-Sleidinge
Weststraat 31
9940 Evergem-Sleidinge

 

Credits

Auteur:
Peter Schaffer

Regie:
Martine Geerinckx

Cast

Antonio Salieri sr.: Wilfried De Causmaecker
Antonio Salieri jr.: Danny De Decker
Wolfgang Amadeus Mozart: Michiel Galle
Constanze Weber: Joke Lamaire
Ignaz Greybig: Paul Moens
Keizer Jozef II: Marc Thys
Prinses Elizabeth: Johanna De Craemer
Graaf Von Strack: Luc Berlamont
Graaf Van Swieten: Dirk Meuleman
Baron Orsini Rosenberg: Hubert Van de Walle
Venticello I: Brigitte Demuynck
Venticello II: Joke Willems
Venticello III: Chris Reyns
Teresa Salieri: Hilde Van Hoecke
Katharina Cavalieri: Martine De Craene
Kapelmeester Bonno: Jef Anseeuw
Major Domus: Philippe Dhossche
Burgers en hofdames: Dora Buseyne, Rita Codde, Liliane Declercq, Petra De la Rivière, Philippe Dhossche, Eric Goethals, Lutgart Mechelinck, Filip Moens, Thérèse Van den Borre, An Vanhove, Chantal Van Moerkerke, Sophie Van Neste, Lieve Van Nieuwenhuyse, Kathleen Verstichel
Lakeien: Tijl De Jaeger, Brent Meuleman, Huybrecht T’jollyn
Karl Mozart: Maxim Hendrickx / Tim Moens
Emanuel Schikaneder: Philippe Dhossche

Strijkerskwartet:
Ann Pareyn – viool
Isabelle Vandendriessche / Harald Dierendonck – altviool
Ben De Wulf – viool
Chantal Suys – cello