Menu Sluiten

Hamlet

Hamlet (2000)Bij zijn terugkeer naar het ouderlijk kasteel Elsinore, voor de begrafenis van zijn vader, verneemt Hamlet tot zijn groot ongenoegen dat zijn moeder, Koningin Gertrude, binnenkort zal huwen met zijn oom Claudius.Kort na het huwelijk verschijnt de geest van zijn vader en vertelt hem dat hij niet gedood werd door een slag, zoals beweerd werd, maar door het gif dat Claudius in zijn oor goot. Hamlet belooft op de geest van zijn vader wraak te nemen… Om deze belofte waar te kunnen maken begint hij zich zo eigenaardig te gedragen dat Polonius, de oude Hofmeester, denkt dat hij gek geworden is uit liefde voor zijn dochter Ophelia.

Claudius wil echter zekerheid en gebiedt Rosencrantz en Guildenstern om Hamlet te schaduwen en het waarom van zijn eigenaardig gedrag te ontdekken.

Om het geweten van de koning te ‘beroeren’ bedenkt Hamlet, samen met een reizende toneelgroep een voorstelling waarin het hoofdpersonage op identieke wijze als Hamlets vader omgebracht wordt. Hamlets plan lukt want tijdens de vertoning verraadt Claudius zichzelf. Diep geschokt ontbiedt Koningin Gertrude haar zoon op haar kamer. Om de confrontatie te kunnen afluisteren verbergt Polonius zich achter de wandtapijten. De Prins gaat echter zo wild tekeer dat Gertrude om hulp roept. Bij al dat verbaal geweld wordt Polonius onrustig achter het tapijt, Hamlet vermoedt dat Koning Claudius hem bespioneert, trekt zijn zwaard, doorboort het tapijt en doodt de oude Polonius. De Koningin vreest dat haar zoon gek geworden is en vertelt het voorval aan haar echtgenoot. Claudius wil nu geen enkele risico meer nemen en geeft Rozencrantz en Guildenstern de opdracht Hamlet naar Engeland te vergezellen en hem te vermoorden. Het schip met het drietal wordt echter aangevallen door piraten en Hamlet slaagt erin naar Elsinore terug te keren.

De dood van haar vader heeft Ophelia waanzinnig gemaakt en tijdens het vlechten van een bloemenkrans voor haar geliefde vader verdrinkt ze in een beek. Claudius vertelt Laertes, de broer van Ophelia, dat Hamlet verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader en zuster. Uitzinnig van verdriet en woede zweert Laertes zijn geliefden te zullen wreken. Samen met Claudius beraamt hij een plan om de Prins uit te schakelen…

Locatie

CC Stroming Evergem-Sleidinge
Weststraat 31
9940 Evergem-Sleidinge

Credits

Auteur:
William Shakespeare

Regie:
Martine Geerinckx

Cast

Hamlet: Lode Wylleman
Koning Claudius: Hubert Van de Walle
Koningin Gertrude: Maryvonne Devos
Ophelia: Gill Rolus
Laertes: Dany De Decker
Polonius: Marc Thys
Horatio: Luc Berlamont
Guildenstern: Chris Reyns
Rozencrantz: Hilde Van Hoecke
Marcellus: Paul Moens
Doodgraver: Wilfried De Causmaecker
Priester: Erik Goethals
Barnardo: Tijs Van Vynckt
Francisco: Franky Wauters
Courtisane: Delphine Schuermans
Boodschapper: Boris Chalmet
Bediende: Gisèle Dhondt
Fotograaf: Franky Wauters
Eerste toneelspeler: Raf Goossens
Percussie: Stefan Lehoucq

Toneelspelers:
Koning: Franky Wauters
Koningin: Sophie Van Neste
Vriendin: An Vanhove
Hofdames: Karolien Bauwens, Delphine Schuermans
Snoodaard: Raf Goossens
Boom: Anneleen De Causmaecker
Pianist: Luc Geerinckx
Hovelingen: Karolien Bauwens, Dora Buyseyne, Boris Chalmet, Anneleen De Causmaecker, Liliane Declercq, Melisa Degowie, Cynthia Degowie, Els Dewit, Lutgart Mechelinck, Filip Moens, Delphine Schuermans, Sarah Slock, Marie-Thérèse Van den Borre, Marion Van Hecke, An Vanhove, Chantal Van Moerkerke, Sophie Van Neste, Lieven Van Nieuwenhuyse, Franky Wauters