Menu Sluiten

Om nooit te vergeten

Restaurant “Essa de Calvi”.
Eigenaar Ernesto Calvinu en zijn kelners Tuto, Bengie, Dinka en Aggi sloven zich uit (?) om het de klanten naar hun zin te maken. Albert Van De Ven, een welstellende aannemer, viert er samen met zijn zonen Patrick en Tom, zijn schoondochter Stephanie en met Cindy, het nieuwste liefje van Tom, de zestigste verjaardag van zijn vrouw Irene.
Op het eerste gezicht een ‘happy family’.
Maar schijn bedriegt!Wat een gezellig feestje moet worden, ontspoort onder invloed van wijn en andere geestrijke specialiteiten.
Het dunne laagje beschavingsvernis van de feestvierders schilfert langzaam maar zeker af.
Dromen spatten uiteen en oude vetes, relatieproblemen en communicatiestoornissen komen ongenadig aan het licht. Het verjaardagsdinertje ontaardt in de loop van de avond in een schrijnend slagveld met desastreuze gevolgen.

Ayckbourn zou Ayckbourn niet zijn als hij ook hier niet goochelt met de tijd. Met Albert en Irene blijven we in ‘het heden’ op de avond van het verjaardagsfeestje, met Tom en Cindy verplaatsen we ons ‘stapsgewijs’ twee maanden terug in de ‘verleden tijd’ en om het helemaal ingewikkeld te maken gaan we met Stephanie en Patrick ‘sprongsgewijs’ twee jaar verder in de ‘toekomstige tijd’.

Op een meesterlijke en vakkundige manier neemt Ayckbourn ons mee doorheen een weefsel van heden, verleden en toekomst, waarin tedere verliefdheid, harde onverschillige ontrouw, de ontmaskering van een huwelijk en een ontroerend nieuw begin elkaar afwisselen.

Vooruit-en achteruittrappend in de tijd leert hij ons dat het gelukt – die momenten om nooit te vergeten – op het moment zelf maar zelden of nooit gevat worden. Hij ontmaskert genadeloos – maar altijd met veel humor en een hartverwarmende mildheid tegenover de falende mens – het menselijk onvermogen om echt gelukkig te zijn. Met zijn virtuoze pen, vlijmscherpe typeringen en onverwachte wendingen draait de meester van de dialog ernst om tot superieure humor en tilt hij een alledaags en grijs gegeven op tot een pareltje van ‘la comédie humaine’.

Om nooit te vergeten is een warme tragikomedie met een bijzonder geestige ‘cuisson’, flink gekruid met grimmige en bitterzoete humor.

Locatie

CC Stroming Evergem-Sleidinge
Weststraat 31
9940 Evergem-Sleidinge

Credits

Auteur:
Alan Ayckbourn

Regie:
Luc De Ruelle

Cast

Tom (zoon): Luc Berlamont
Patrick (zoon): Danny De Decker
Irene (moeder): Brigitte Demuynck
Calvinu en obers: Philippe Dhossche
Stephanie (echtgenote Patrick): Chris Reyns
Cindy (vriendin Tom): Inge hienpont
Albert (vader): Hubert Van De Walle