Menu Sluiten

Le bourgois gentilhomme

Le bourgois gentilhomme (1998)Mr. Jourdain, door de handel een rijk burger geworden, heeft het in zijn hoofd gehaald om ook op de sociale ladder een trapje hoger te klimmen. Gezien zijn geringe komaf en dito opvoeding wordt dit een moeilijke opdracht. Vastbesloten zoals hij is, stelt hij alles in het werk om zijn doel te bereiken. Hij engageert leraren voor dans, muziek, filosofie en schermen en laat zich extravagante kostuums maken.Zijn obsessie is dermate groot dat hij niet merkt dat zijn omgeving hem in het ootje neemt. Zo laat hij zich geld aftroggelen door de lepe Dorante en diens medeplichtige, de mooie markiezing Dorimène, op wie Mr. Jourdain een beetje verlief geworden is. Ook door zijn vrouw (Mme. Jourdain) wordt hij niet ernstig genomen.

Het summum van zijn obsessioneel streven naar erkenning bestaat erin zijn dochter Lucile te kunnen uithuwelijken aan een edelman. Ze is echter reeds verliefd op Cléante, die niet door vader wordt aanvaard omdat hij geen adellijke titel heeft. Cléante laat zich door deze weigering niet afschrikken en samen met zijn knecht Covielle beraamt hij een ingenieus plan. Tijdens een gemaskerd feest ten huizen van Mr. Jourdain laat Cléante zich doorgaan voor de zoon van de grote Turkse gezant, die om de hand van de dochter komt vragen. Mr. Jourdain is in de wolken door een dergelijk verzoek van een zo eminent persoon en stemt onmiddellijk toe. Wanneer later tijdens het feest de maskers worden afgenomen, komt het bedrog aan het licht.

Locatie

CC Stroming Evergem-Sleidinge
Weststraat 31
9940 Evergem-Sleidinge

 

Credits

Auteur:
Molière

Regie:
John Lammertijn

Cast

Mr. Jourdain: Hubert Van de Walle
Mme. Jourdain: Maryvonne Devos
Lucile Jourdain: Sarah Slock
Nicole: Helga Vanderkrieken
Covielle: Paul Moens
Cléante: Dany De Decker
Dorante: Stefan Lehoucq
Dorimène: Hilde Van Hoecke
Filosofieleraar: Wilfried De Causmaecker
Muziekleraar: Luc Berlamont
Dansleraar: Erik Goethals
Schermleraar: Els Verheye
Kleermaker: Peter Dewit
Leerling-kleermaker: Christel Van Speybroeck
Lakeien: Els Dewit, Kathleen Verstichel
Feestvierders: Dora Buyseyne, Joris D’hondt, Raf Goossens, Myriam Lammertijn, Lutgart Mechelinck, Marie-Thérèse Van den Borre
Muzikanten: Hilde Florizoone, An Vanhove, Magda Van den Bossche
Dansers: Annelies De Baets, Melisa Degowie, Nicole De Pau, Linde Dewit
Zangeres: Gisèle D’hondt