Menu Sluiten

De Pruimelaarstraat

De Pruimelaarstraat (2012)Een straat zoals alle straten en waar iedereen, iedereen kent.
Een straat waar buren meer dan buren zijn.
Een straat waar alleen kleine dingen, groot nieuws zijn.
Een straat die opschrikt, wanneer een moordenaar wordt opgepakt.
Een straat die hopeloos zoekt naar het verloren evenwicht.
Een straat die niet meer is, wat ze ooit was.

Begin de jaren ’70 maakte Staf Van Eyken, alias “De Vampier van Muizen”, de streek van Mechelen onveilig als moordenaar en verkrachter. Dit gruwelijk fait divers neemt Louis van Dievel als uitgangspunt voor een veelstemmige, aangrijpende roman. De arrestatie van de gevreesde seriemoordenaar zet de buurt op zijn kop: relaties beginnen te schuiven, maskers vallen af en goedbewaarde geheimen komen aan het licht en brengen sommige buurtbewoners in het nauw. Eentje gaat er finaal door het lint, een andere probeert zelfmoord te plegen, nog een andere rijdt zich te pletter of drinkt zich dood en waarom wil de kwezel Francine per se naar het Assisenproces?

Met veel inlevingsvermogen en liefde ontrafelt de auteur het menselijke kluwen van de wijk. Iedere bewoner krijgt een eigen gezicht, een eigen geschiedenis. Of het nu de lokale duivenmelker, de plattelandsdokter, de kruidenier, de slagersvrouw, de kroegbazin van de Mexicana, de Vlaams-nationalist of de stiefvader van de moordenaar is, elke bewonder heeft zijn eigen, vaak grimmige visie op de gebeurtenissen. Zo vormt de roman een mozaïek van korte, soms hilarische, soms intrieste tableaux vivants.

De Pruimelaarstraat schetst in geuren en kleuren een levendig portret van la Flandre profonde uit een tijd toen het leven nog eenvoudiger leek dan nu.De roman haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2007. “Een verbluffend mozaïek van subjectieve perspectieven dat de lezer niet gauw meer uit handen legt. (…) Van Dievel doet aan Walschap, Céline en Boon denken.” – juryrapport Libris Literatuurprijs: “Van Dievel schrijft goed, met gevoel voor de taal en het milieu van de arbeidersbuurt waarin het drama zich voltrok.”

Locatie

CC Stroming Evergem-Sleidinge
Weststraat 31
9940 Evergem-Sleidinge

Credits

Auteur:
Louis Van Dievel

Regie:
Pier De Kock

Cast

Berre: Hubert Van de Walle
Simonne (vrouw van Berre): Brigitte Demuynck
Marcel: Danny De Decker
Francine (vrouw van Marcel): Inge Thienpont
Fons: Luc Berlamont
Marie (vrouw van Fons): Chris Reyns
Dokter Van Camp: Marc Thys

De Pruimelaarstraat